Idén második alkalommal rendezték meg a
Debreczenier Gourmet Fesztivált, ahol a régió legjobb éttermeinek kínálatából
kaphattunk ízelítőt. A helyszín ebben az évben is a Békás-tó környéke volt, így
az árnyas fák közt, szökőkútcsobogást hallgatva élvezhettük a finomabbnál
finomabb falatokat. A fesztiválnak egyik fontos szerepe, hogy a magas minőséget
képviselő éttermeket egy csokorba gyűjtse és néhány napra minden látogató
számára elérhetővé tegye a nem hétköznapi fogásokat, így többek között megtudhattuk milyen is a vizibivaly, vagy hogy hogyan is készítik az Ikon-ban a Debreceni párost.
A rendezvény első napján Jókuti
András, Világevő volt a fesztivál
házigazdája, akinél jobb műsorvezetőt nem igazán tudnék elképzelni egy
gasztronómiai rendezvényre, hiszen rendkívül jártas a témában, amit mi sem
bizonyít jobban, mint hogy – először magyarként – ő volt idén a Bocuse d’Or
ceremóniamestere Lyonban. A fesztivál második napján Bernáth József, A séf vezette
a gasztroszínpadon zajló eseményeket.
A színpadon egész nap érdekes
beszélgetések és főzőbemutatók zajlottak, a szünetekben pedig zene
szólt. A kiállítók a városból, illetve a régióból érkeztek, így találkozhattunk
a miskolci Dűlővel, a nyíregyházi Meating-gel, a kecskeméti Spaletta Étterem és
Sörházzal, a hajdúszoboszlói Mirage étterem és kávézóval, valamint a Hortobágyi
Csárdával is, azonban természetesen a debreceniek képviseltették magukat a
legtöbben.
![]() |
Grill és BBQ bemutató a Weber grillmestereivel, Dobó Károllyal és Dobó Lacival |
A teljesség igénye nélkül néhány fogás:
A Kis Padlizsán Debrecen első és egyetlen teljesen vegán étterme. A tulajdonosok maguk is a vegán életmód hívei, kezdetben csak kiszállítással foglalkoztak, majd 2016 decemberében nyitották meg Debrecen központjában a bisztrót. Minden frissen készül, szezonális alapanyagokkal dolgoznak, így a menü naponta változik és általában 2-3 féle főétel közül választhatunk.
A tulajdonosok környezettudatosságát igazolja, hogy lebomló tányérokat, evőeszközöket és szalvétát szerettek volna használni az ételek felszolgálása során, a kezdeményezésüknek köszönhetően pedig az egész fesztiválon ezekben kínálták az ételeket.
![]() |
Napi menü |
![]() |
Fűszeres tallér, naplementás zöldborsó mártás, rozmaringos sültburgonya |
![]() |
Pulled beef wrapban, nyári salátával és házi szószokkal |
![]() |
Churros nyalóka |
![]() |
Rackaburger zöldfűszeres gomolyával rozmaringos buciban, barackos-rozmaringos limonádéval |
A fesztivál területére érve elsőként a miskolci Dűlő étterem standjával találkozhatunk. A két nap folyamán kóstolhattunk náluk kacsazserbót, szürke-marha pájsli kolbászt erdei gombával és túrós burgonya gombóccal, valamint kecskesajttal töltött eckler fánkot málnazselével. Az utóbbit volt szerencsém megkóstolni. A könnyű tészta közt lapuló kecskesajt egyszerre volt krémes és kissé sós, amit a friss málnazselé remekül kiegészített. A tésztát burkoló darált dió pedig megkoronázta az egész ízélményt.
![]() |
Kecskesajttal töltött eckler málnazselével |
Az édesszájúaknak sem lehetett okuk panaszra, hiszen azon kívül, hogy a legtöbb kiállító egy desszerttel is készült, megkóstolhattuk a vámospércsi Kiss Virág Cukrászda desszertkölteményeit is, melyek között találhattunk süticsodákat, mint a képen látható Tulipán, ami egy vékony piskótalapon málnazselével töltött túrókrémet rejtett, étcsokival és egy szem málnával megkoronázva. Ezen kívül számos különféle macaront* is hoztak, melyek közül egy mákos áfonyás változatot kóstoltam, ami isteni finom volt. Pohárkrémek közül is többféle variációt készítettek, volt köztük málnás, kávés és tripla csokis változat is.
*A macaron egy francia édesség, ami manapság hatalmas népszerűségnek örvend. A mandulalisztből és tojásfehérjéből álló habcsókok közé kerülő krém teszi különlegessé az egészet.
![]() |
Tulipán |
![]() |
Málnás pohárkrémek |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése