A fővárosban már javában tart a
kávéforradalom, a kisebb vidéki városokat, azonban ez a hullám sajnos még
nem hódította meg. Sokunk örömére Békéscsabáról ez már nem mondható el, hiszen
május elején megnyitotta kapuit a Wake Cup, a város legújabb újhullámos
kávézója, így már nem kell kilométereket utaznunk, ha egy igazán finom, különleges íz
világú, minőségi kávéra vágyunk, elég, ha betérünk a hangulatos Andrássy úti
üzletbe.
A kávézó nyitását a svéd fika szünet
– kávé és süti – inspirálta. Anti, a
hely megálmodója Svédországban kóstolt először világospörkölésű kávét, majd
Budapesten sajátította el a barista szakma rejtelmeit. A békéscsabai üzlet
nyitásának ötlete a budapesti Kávébár bazáron, kávékóstolás közben született
meg.
Mi az a specialty kávé?
Egy nagyon magas minőségű, ellenőrzött termékről van szó. Már a
termesztés is ellenőrzött körülmények között zajlik, ugyanis a termőtalaj
összetétele valamint a környezet mikroklímája is hatással van a kávé egyedi
aromájára és ízvilágára. Fontos, hogy a leszüretelt kávészemek a lehető
leghamarabb feldolgozásra kerüljenek, miután sérülésmentesen a feldolgozó
üzembe szállították őket. Szárítás után a rajtuk előforduló hibák alapján
minősítik a babokat. Itt még nincs vége a történetnek, hiszen a tárolás, a
csomagolás, a pörkölés és az őrlés is nagyban befolyásolja a végterméket. Egy aprócska
hiba is könnyedén megváltoztathatja a kávé minőségét.
A kávézó nincs túldesignolva, a
hangsúly az egyszerűségen, a természetességen van. A színes falfestmény és az
apró dekorációk ugyanakkor kimondottan otthonossá és barátságossá varázsolják a
belső teret. Minden egyes részlet azt sugározza, hogy a tulajdonosok imádják,
amit csinálnak és nem titkolt céljuk, hogy megismertessék a város lakóival az
újhullámos kávézás kultúráját.
Az italok elkészítéséhez egy magyar
kávépörkölő vállalat, az Awaken Coffee Company világos pörkölésű kávéit
használják, a tejes italokat kizárólag magas minőségű Cserpes tejtermékekkel
készítik. Nem használnak semmiféle szirupot vagy ízfokozót. Cukrot találhatunk
az asztalokon, de amint belekóstolunk az italunkba, egyből megfeledkezünk
arról, hogy valaha cukorral ittuk a kávét.
Ha a kávén kívül valami másra
vágyunk, választhatunk a premium minőségű szálas teák közül, vagy megkóstolhatjuk
a különféle Mayer szörpök egyikét, melyek a nyári forróságban igazi
frissítőként szolgálnak. A Wake Cup reggelizőként is megállja a helyét, hiszen kínálnak
még Cserpes joghurtot – több féle ízben, süteményeket, pitéket (sós változatban
is), organikus juice-okat, valamint smoothiet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése