A helyiek számára bizonyára ismerős lehet Békéscsaba kertvárosi
részén megbúvó egyszerű fehér házikó, a piros muskátlis barna faablakaival. Sokunkat
tölt el büszkeséggel, ha az étteremre gondolunk, hiszen a Hargita vendéglőnek köszönhetjük,
hogy Békéscsabának van keresnivalója Magyarország gasztronómiai térképén.
A tulajdonosok, Vincze János és felesége, Marika néni a
vendéglő tetőterében laknak, így a mindennapi teendőkben is folyamatosan részt
vesznek. A családias hangulat annak is köszönhető, hogy ha belépünk az ajtón,
egy percig sem kell feszengenünk, a bútorok, a dekoráció mind azt az érzést
keltik, mintha haza érkeztünk volna.
Az étterem mai sikere mögött hosszú évek munkája áll, számos
kezdeti nehézségen kellett átlendülniük, mire kialakult a hely végleges
arculata. A kezdetekről Marika néni mesélt:
Az utcában lévő kisboltba járt kenyérért, ahol már régóta
eladó sorban volt egy egyszerű fehér parasztház. Felkeltette az érdeklődését,
szólt a férjének, megnézték és beszéltek a tulajdonossal. Minden nagyon jól
alakult, sikerült eladniuk a Lencsési úti lakást, így megvették és felújították
az új otthonukat, ahol pár évig éltek. Akkoriban, a 80-as évek környékén jött a
lehetőség, hogy saját vállalkozást indítsanak. Mivel a ház további
felújításokra szorult, úgy döntöttek, vendéglátóhelyet alakítanak ki az
otthonukból. Hosszú folyamat volt az átalakítás, 5 évig húzódott. Végül 1991-ben
nyílt meg a söröző, mely 9 évig működött. Sok fiatal járt oda akkoriban, jó
időszak volt, de valahogy mégsem érezték magukénak a helyet.
Mindig is vonzotta őket a vendéglátás világa, azonban kissé
belefáradtak és néhány évre kiadták a helyet. Ausztriai útjaik során számos
vendéglátóhelyen megfordultak és beleszerettek az osztrák vendéglők otthonos
hangulatába. 2 év után visszavették a vendéglő irányítását és másfél hónapos
átalakítás után megnyitották a Kisvendéglő a Hargitához elnevezésű éttermet. Nem
volt könnyű dolguk, hiszen eléggé eldugott helyen található, így kellett
valami, amivel oda tudják csalogatni a vendégeket.
A 80-as években sokat jártak Romániába, sok baráti kapcsolat
alakult ki az ott élő emberekkel. Az erdélyi kultúra szeretete és az ott élő
magyarok iránti tisztelet adta az ötletet, hogy ilyen stílusú étterem szülesse
Békéscsabán. Minden berendezési tárgy családi ereklye, vagy kézműves termék, a
falon található szőnyeget például az erdélyi Marika szőtte, a székek pedig
Kalotaszegen készültek. A vendégek megérzik, hogy itt minden egyes apró
tárgynak lelke van.
Az ízekben is az erdélyi vonalat követik, gyakran használt
fűszerek a csombor, a lestyán és a kapor. Kínálnak napi menüt is,
ami inkább az új, modern irányzatot követi. Az ételek újragondolása, az ízek
összepárosítása minden nap új kihívást jelent a főszakácsnak. A vendégek
örömmel fogadják az új ízeket, egyre nyitottabbak, sokan figyelik az új étlapot
és izgatottan próbálják ki az új ételeket. Érdekessége a helynek, hogy az
összeszokott személyzet tagjai hagyományos öltözékben szolgálják fel az
ételeket.
2017-ben az év vidéki étterme díjat sikerült elnyerniük,
design versenyen országos első helyezést értek el, valamint a ’Kiváló
tanulóképző hely’ elismerést is magukénak tudhatják. Marika néni elmondása
szerint a mindennapokban nem az hajtja őket, hogy minél több díjjal
büszkélkedhessenek, hanem, hogy minden egyes vendég finomat egyen, elégedetten
távozzon és vigye tovább a hely hírnevét.
conrecongno Miranda Burden https://wakelet.com/wake/wJGb83vIonTE-LCDPbLGN
VálaszTörlésmephasynbi
anuncritto Charlie Horne SONY Vegas
VálaszTörlésReg Organizer
4K Video Downloader
ilamriada